PwC Service Delivery Centre
2 225 6 1

Opinie o PwC Service Delivery Centre

Żyć

Największym problemem pracy w PwC SDC sa specyficzne osoby na stanowiskach Team Leaderow. Na uwagę zasługuje szczególnie jeden team ToD z Katowic, gdzie pewna TL’ka swoimi twardymi rządami doprowadziła do zwolnienia bądź rezygnacji z pracy wszystkich nowych osób zatrudnionych w okresie lipiec 2017 - marzec 2018

qqry
@Żyć 05.02.2019 14:24

Imię? Nazwisko? Inicjały? Region? Wiek? Wzrost? Cokolwiek proszę podaj ;]. 4 lata spędzone tam, na pewno skojarzę ;].

J_pol
@Żyć 05.02.2019 14:24

Czy to taka kobieta o rubensowskich kształtach xD

J_pol
@Żyć 05.02.2019 14:24

Czy to taka kobieta o rubensowskich kształtach xD

;];]
@J_pol 09.02.2019 16:09

Taka, której imię zaczyna się na H?:P

Anonim
@;];] 16.02.2019 13:12

Chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości że to ta Pani z imieniem na H :]]]] taka osoba nie powinna pracować w miejscu w którym pracownicy są od siebie mocno zależni, a już tymbardziej na stanowisku bo potrafi zamienić nie jednej osoby życie w pracy w uciążliwy o obowiązek :)

Gosia

Czy ktoś mógłby cos napisac o pracy w działach: HR? Zarządzanie ryzykiem I podatkowym? Czy trudno się dostac? jakie zarobki na początek i umowa? Czy warto i czy praca jest ściśle kontrolowana w czasie jak w opisywanych niżej działach??? Ogólnie polecacie ?

ALina

Jak wyglada 30 min rozmowa rekrutacyjna przez telefon? O co pytają? Oraz jakie pytania z niemieckiego?

karo
@ALina 20.01.2019 21:01

Każdy ma inne pytania i każdy z rekruterów pyta o coś innego Byłam 3 razy i za każdym razem były inne pytania Ogólnie musisz być pewna siebie i wierzyć w siebie Mnie za każdym razem pokonały pytania z excela i teraz się doszkalam ;/

ALina
@karo 21.01.2019 07:43

Jakie pytania z excela?

qqry
@ALina 22.01.2019 17:56

Nie wiem, ale pytania z Excela są zazwyczaj podstawowe ;d funkcje vlookup i sum na pewno trzeba znac ;]. Kiedys znajoma opowiadala, ze kandydat mial do dodania 20 komorek i zamiast sum to robil to + + + + + + + + +. imo sumify czy jakies bardziej skomplikowane to juz pozniej. Nie mowiac o czymkolwiek innym. Zreszta mieli tez tam fane warsztaty z Excela na poczatku.

Mała Ropucha

Czy jest tu jakiś administrator???? Ponowne pytanie do administratora: jaką mam pewność, że firma mnie nie namierzy? tzn. będzie wiedziała kto napisał komentarz? Jako uzytkownik forum jak jestem chroniony?

Opolanka z teleranka

Witam, Pracuje w SDC w Opolu od ponad 2 lat. Wiadomo, jak w każdej pracy były lepsze i gorsze okresy. Dziwią mnie jednak komentarze dotyczące braku możliwości rozwoju. Nie wiem która inna firma oferuje więcej szkoleń (przynajmniej na kanwie opolskiego rynku). Podstawowe szkolenia zarówno hard skills jak i soft skills są oferowane każdemu pracownikowi. Oprócz tego w każdym półroczu jest pula miejsc na bezplatny upakilling językowy. Wraz z rozwojem oferowane sa kolejne szkolenia, w tym wspomniane ACCA. Lojalka nie jest niczym dziwnym w tym wypadku, każda firma inwestując duży wkład finansowy w pracownika chce mieć pewność, ze z tego skorzysta. Zmiana stanowiska również nie jest problemem o ile dasz coś z siebie. Przez zasiedzenie awans moza uzyskać tylko w instytucjach państwowych, także tym bez ambicji radzę zaczynać tam. Wypalata faktycznie przychodzi w różnych terminach, ale wszystko zgodnie z umową. Standaryzacja pracy jest na wysokim poziomie. Benefity są również lepsze niż u konkurencji. Należy pamiętac ze etat w korporacji to nie jest kawka i uśmieszki, tylko stałe wykonywanie obowiązków, nauka i czasami stres.

xqdqw
@Opolanka z teleranka 30.12.2018 23:15

Zacząłem pisać wielkiego posta. Miał naprawdę dużo znaków. Ale jak to w pewnym momencie sobie myślisz, "nie, to kufa nie ma sensu, przecie ten post na który odpisuje to czysty trolling". I skasowałem. Odniosę się tylko do tego "Przez zasiedzenie awans moza uzyskać tylko w instytucjach państwowych, także tym bez ambicji radzę zaczynać tam.". 90% osób w tej firmie dostaje awans przez "zasiedzenie". Większość awansów na SP wyżej nie jest dlatego, że masz skilla ale tylko dla business need. Są teamy gdzie, ldzie po kilku latach nie awansują choć mają wszystkie predyspozycje. Są i takie, gdzie po 2 latach możesz zostać TL, szczególnie jak ładna jesteś.

xqdqw
@xqdqw 04.01.2019 00:36

Ehh, nie mogę edytować. Większość awansów nie na SP a na supervisora.

Sławomir
@xqdqw 04.01.2019 00:38

Przez Twój wpis mam rozumieć, że nowo zatrudniony pracownik w firmie PwC Service Delivery Centre wraz z upływem czasu ma realne szanse na to, aby awansować na wyższe stanowisko? Czy aby móc awansować, należy również podnosić swoje kwalifikacje zawodowe, czy wystarczy sama sumienna i rzetelna praca? Odpowiedz, jak to wygląda.

dziadol
@Sławomir 04.01.2019 10:01

Hahaha xD staraj sie bardziej w tym dziale HR, benchmarki tez tam macie? Pewnie nie

MałaRopuszka
@xqdqw 04.01.2019 00:36

oj prawda prawda, o innych rzeczach już nie mówię :)

Pstrokaty miś
@Sławomir 04.01.2019 10:01

sumienna i rzetelna praca takie rzeczy to nie w korpo, co najwyżej nie zostaniesz wyrzucony z pracy, nie licz na bycie docenionym

Tulipan
@Opolanka z teleranka 30.12.2018 23:15

A jak to jest z umową? Kiedy dostaje się umowę na czas nieokreślony?

nom
@Tulipan 18.01.2019 22:51

jak HR przestanie zadawac te same pytania

MałaRopuszka

pytanie do administratora: jaką mam pewność, że firma mnie namierzy? tzn. będzie wiedziała kto napisał komentarz? Jako uzytkownik forum jak jestem chroniony?

bosted

ile osób pracuje zdalnie z domu? jak to wygląda procentowo?

żal
@bosted 13.01.2019 21:51

w zależności od działu i zapotrzebowania od 2,07 do 5,63% haha xD

Sławomir
@żal 15.01.2019 08:32

Jest możliwa praca zdalna w przypadku pracy w firmie PwC Service Delivery Centre? Jeżeli rzeczywiście tak jest, to mógłbyś napisać, na czym polegają obowiązki osoby zatrudnionej w takim charakterze? Jest to dosyć ważna informacja dla potencjalnych kandydatów, więc zachęcam do opisania, co wiesz na ten temat.

hue hue
@Sławomir 15.01.2019 08:39

Sławek a Ty to z domu odpisujesz czy musiałeś przyjść do pracy? Jakieś wakaty w goworku ?

Akacja

Jak wygląda rozmowa telefoniczna a później kwalifikacyjna ? Prosze o informacje :)

hue hue
@Akacja 13.01.2019 12:34

Pani bądź Pan mówi do aparatu telefonicznego i osoba odbierająca połączenie to słyszy co ta Pani bądź Pan mówi xD Kwalifikacyjna wygląda identycznie z pominięciem aparatu telefonicznego xD

Już-tam-niepracujący

Najlepszą częścią pracy tutaj jest to, że nigdy tak naprawdę nie wiesz, kiedy dostaniesz wypłatę. Osobiście nic mnie tak nie zachęciło do zmiany prac, jak totalny brak pewności, którego dnia otrzyma się wynagrodzenie. Owszem, będzie, ale kiedy? W umowie, zapisane jest, że "do 10-ego", normalnie jest przed końcem poprzedzającego miesiąca, ale dział finansów, po prostu nie potrafi sobie znaleźć jednego, konkretnego dnia, którego się trzymają, tylko wysyłają tak jak im się zachce akurat? W zeszłym miesiącu była 28ego, więc w tym też tak będzie? Nic bardziej mylnego, równie dobrze może być to 27, 29, może 26 a może 30, nigdy nie wiesz. Niby słyszałem że "zawsze jest 3 dni robocze przed końcem miesiąca", ale jak myślicie, że tak się tego trzymają to jesteście w błędzie. Praca jest nierozwijająca, dobra dla świeżych studentów, którzy wpiszą sobie w CV pracę w SDC przez kilka miesięcy, a potem uciekną do poważnej pracy, gdzie będą mogli rozwinąć skrzydła. Nie polecam i nie dajcie się zwieść. Ładny budynek ze spoko lokalizacją to jedyna zaleta tego przedszkola. Moje sugestie dla PwC Service Delivery Centre: Podajcie konkrety termin dawania wynagrodzenia i mam na myśli konkretny dzień. Prócz tego postawcie na prawdziwy rozwój pracownika, rozwój umiejętności liczących się na rynku pracy, a nie wyłącznie tworzenie makr do nowych sposobów formatowania komórek i sprawdzania czy obrotówki się zgadzają.

Szukający
@Już-tam-niepracujący 29.10.2018 16:28

Widzę że to Twoja pierwsza praca. Gratuluję, zamiast się cieszyć że wypłata wpada nawet 2 tygodnie przed planowana data to jeszcze marudzi. W większości prac jest zapis do 10 dnia miesiąca. Jeżeli 10 wypadnie w niedzielę to możesz otrzymać pieniądze 8 w piątek a nawet wcześniej. Na Twoim miejscu byłbym zadowolony że dostaje wcześniej pieniądze.

Kenji
@Szukający 31.10.2018 13:01

Nie zrozumiałeś o co chodzi. Przez lata w sdc wypłata przychodziła mniej więcej równo co 30 dni a od zmiany systemu w których naliczali wynagrodzenia raz była szybciej a raz później przez co nie dało się planować wydatków. Wytłumaczę Ci na przykładzie: jest marzec, i dostajesz wypłatę 27 marca, super ale potem kolejną wypłatę możesz dostać 10 maja - nadal fajnie? Jakoś po zmianie pracy w sdc na inną (jak i wcześniej) u każdego pracodawcy w standardzie było 10 to 10, na koniec miesiąca to na koniec miesiąca a nie takie coś. Dodatkowo zawsze był problem z paskami które w systemie były niekompletne. Także nie wiem z czego to być zadowolonym.

qqqq
@Już-tam-niepracujący 29.10.2018 16:28

Nigdy nie słyszałem większego bólu d*** o zupełnie nic. Wysyłają pieniądze przed terminem a to jeszcze problem. Pracowałem tam 4 lata i zawsze była 28 dnia danego miesiąca. Chyba, że święta, to wcześniej.

Nikcki
@qqqq 01.11.2018 21:45

No akurat w święta jest tak, że dostajesz np. 21.grudnia, a potem 26 stycznia piszą oficjalna i informacje, że wypłaty dzisiaj nie będzie i przypominamy że zgodnie z regulaminem wypłaty wynagrodzeń są do 10. Dnia każdego miesiąca. Więc to było megaslabe, bo przez święta i sylwestra już się większość wydało! A potem jest się pod kreską

XoXo
@Nikcki 05.11.2018 19:55

Pomijając fakt że narzekacie że dostajecie wypłatę wcześniej. To przy rekrutacji do SDC weryfikuje sie, i zakłada chodźby podstawową więdzę około finansowo-ekonomiczną nawet w działach które tego nie wymagają. Jeśli wam pewien fakt umknął to jest coś takiego jak karta kredytowa, i jesli macie problemy z płynnością tylko przez to że wypłata wam się spóźnia o 1 dzień to warto sobie ją wyrobić plus zastanowić się nad swoimi wydatkami ;)

Litney
@Kenji 31.10.2018 20:27

Pracuje w Sdc dokładnie 14 miesięcy i zawsze wypłata jest między 27 a 29 dniem miesiąca , w zależności od tego jak wypada weekend. Nigdy nie było 10 ani na początku miesiąca. Jedynym wyjątkiem jest grudzień kiedy wynagrodzenie przychodzi ostatniego dnia przed świąteczna przerwa czyli najpóźniej 23 grudnia.

PIP
@Już-tam-niepracujący 29.10.2018 16:28

Proszę to zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy. To poważne naruszenie przepisów oraz umowy. Zgłoszać można anonimowo przez www. Jest to bardzo skuteczna metoda. Pracodawca zacznie się bardzo pilnować kiedy przy pierwszej kontroli zobaczy jak daleko idące kompetencje i możliwości kontroli jego działalności posiada wspomniany organ państwowy.

XoXo
@XoXo 05.11.2018 23:52

Z tego co wiem to nie wszystkie karty kredytowe są dozwolone w PwC :D Co z tego, że wyplata jak w Biedrze zarobisz tyle samo:)

dziadol

Trzymac sie z daleka Moje sugestie dla PwC Service Delivery Centre: Trzymac sie z daleka, wyzysk i tyle. Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Przykrecić śrubę, żeby zachować work-life balance. Za dużo wolnego czasu. Ironizuję oczywiście.

Maniek

Fabryka ludzi. Trać zwrok, kręgosłup a później jesteś za nic :D Moje sugestie dla PwC Service Delivery Centre: Szanujcie ludzi

Ilusion

Ile zarabia stażysta na umowę zlecenie w PWC?

xxsse

Pozostała część kwoty idzie dla FRów, którzy nie raz spędzają 200%+ tego czasu co powinni poprawiając po internach. Byłem internem 4 miesiące, na zarobki narzekałem bo faktycznie (usunięte przez administratora) nie urywało. Ale jeśli uważasz, że jako intern robisz jakieś cuda i tylko zarabiasz firmie pieiądze to się srogo zawiedziesz.

Paweł Śmietana
@Ilusion 27.11.2018 10:01

Zarobki dla stażystów generalnie to minimum krajowe plus złoty czy dwa. Generalnie robisz to samo co osoba na umowie o prace, czyli jak kolega wyzej napisal dla fraj..... Praca jak w każdym SDC monotonna i nie wiele daje do doświadczenia. Jako pierwsza praca ujdzie i otwiera droge do lepszej pracy.

Ella

Pracuję w biurze w Opolu od dwóch lat. Jestem bardzo zadowolona - przede wszystkim świetni ludzie tworzący niepowtarzalną atmosferę. Praca jak praca bywają dni gorsze i lepsze. Zdarzają się nadgodziny, ale nie jest ich dużo, przynajmniej w moim zespole. Wynagrodzenie też nie jest złe. Jeśli ktoś się zastanawia - polecam spróbować.

Sławomir
@Ella 23.11.2018 23:52

Ciesze się, że wypowiedziała się osoba, która ma doświadczenia związane z pracą w biurze firmy PwC Service Delivery Centre. Mogłabyś napisać, na jakie wynagrodzenie mogą liczyć osoby, które chciałyby pracować w tej firmie na takim stanowisku jak Ty? Wynagrodzenie uzależnione jest od preferencji danego kandydata, czy może jest to stała i niezmienna stawka dla nowo zatrudnionych osób? Proszę, abyś odpowiedziała, jak to wygląda w praktyce.

Nick

Witam, Dostałem propozycję pracy w PWC Opole do zespołu IFC - General 2. Czy jest ktoś kto mógłby mi coś opowiedzieć o tym zespole i ogólnie o pracy w Opolu? Będę wdzięczny

Sławomir
@Nick 19.10.2018 12:33

Aplikowałeś do pracy w firmie PwC Service Delivery Centre, czy zostałeś polecony przez znajomego, który pracuje w tym miejscu? Jeżeli aplikowałeś i otrzymałeś propozycję pracy to, czy możesz napisać, jak przebiegała rozmowa kwalifikacyjna?

Nick
@Sławomir 19.10.2018 13:25

Najpierw weryfikacji wiedzy przez telefon, po pozytywnym przejściu zaproszenie na rozmowę. Test wraz ze znajomością języka a następnie rozmowa z dwiema sympatycznymi paniami oraz ponowna weryfikacji wiedzy i języka

Ania
@Nick 19.10.2018 12:33

Zależy od wielu czynników. Jak to Twoja pierwsza praca, to raczej warto. Zależy też jakie masz plany, aspiracje itd. Praca nie jest ogólnie zła, ale jak każde SSC procesy słabiutkie. Jednak na start super... A potem to zależy, od tych czynników wymienionych wyżej :)

Nick
@Ania 22.10.2018 00:27

A jeżeli to nie jest moja pierwsza praca? Co jest tam najbardziej zniechęcającym czynnikiem?

Ania
@Nick 22.10.2018 07:09

Jeżeli dostałeś koordynatora/supervisora i coś robisz w kwestii edukacji, to dalej to się przyda, w dalszej karierze. Jeśli niżej, to będzie ciężko te obowiązki wykorzystać dalej, to znaczy można, ale zależy gdzie. Na pewno w podobnej firmie, podobnym ssc tak. Ale tam, gdzie robi się coś innego w tej dziedzinie lub coś ponad to, to różnie :) Decyzja ma być Twoja. Praca wcześniej w Opolu?

Sławomir
@Ania 22.10.2018 23:50

Wiesz może, na jakie warunki zatrudnienia można liczyć na początku w firmie PwC Service Delivery Centre? Czy z upływem czasu są szansę, aby otrzymać podwyżkę? Możesz napisać, jak pracodawca podchodzi do tych kwestii?

qqqq
@Sławomir 26.10.2018 13:24

Drogi Sławomirze, oczywiście, że w SSC zatrdniającym bodajże ok. 1400 osób nie ma szans na podwyżkę czy awans wraz z upływem czasu. Moderatorzy proszę chociaż starajcie się choć trochę zadając generyczne pytania.

qqqq
@Nick 22.10.2018 07:09

Powtarzalność. Brak jasnej ścieżki kariery. Np. zostajesz takim Team Liderem albo dalej i odchodząc z firmy niewiele więcej możesz sobie wpisać, oprócz zarządzania zespołem w mocno specyficznym środowisku. Przykładowo w SDC chyba cała kadra "zarządzająca różnego szczebla" pochodzi z SDC w drodze wewnętrznego awansu. Pewnie w innych SDC jest podobnie. Więc masz te kilka lat zarządzania ale żadnej praktycznie wiedzy, która sprawiłaby, że chcieliby Cię zatrudnić gdzie indziej.

Kasia
@Nick 19.10.2018 15:50

Możesz nadmienić więcej o co pytali po angielsku i w ogóle? W poniedziałek mam rozmowę ????

Sławomir
@qqqq 01.11.2018 21:51

Jak ze swoich doświadczeń oceniłbyś kwestię szkoleń i możliwości rozwoju zawodowego pracując w firmie PwC Service Delivery Centre. Czy firma dba o ten aspekt i organizuje cykliczne szkolenia, które podnoszą kwalifikację pracowników? Mógłbyś przedstawić, jak to wygląda?

qqqqq
@Sławomir 03.11.2018 12:09

Dba pewnie lepiej niż o modów na Gowork i generyczne pytania. Tutaj nawet nikt się nie stara, żeby to wyglądało naturalnie. Szkolenia są głównie takie, ażeby przydało się do zespołu. Mocno wewnętrzne, nigdzie indziej tego nie wykorzystasz (w większości, nie mówię np. o warsztatach z Excela). O szkoleniach zewnętrznych np. ACCA nie ma mowy. Mogą finansować ale wtedy lojalka, bez samego szkolenia wewnętrznego. Więc chyba lepiej samemu się wykosztować. A Wam modom ile płacą?

Sławomir
@qqqqq 10.11.2018 00:30

W tym wątku poruszamy tylko i wyłącznie tematy związane z pracą w firmie PwC Service Delivery Centre. Jeżeli chcesz zadać pytania związane z gowork.pl to możesz to zrobić w wątku, który dotyczy bezpośrednio tej firmy. Dla dużej grupy pracowników ważną kwestią przed wyborem nowego miejsca pracy są kwestie możliwości wzięcia urlopu w dogodnym dla pracownika terminie. Czy w tej firmie pracodawca narzuca pracownikom terminy urlopu wypoczynkowego, czy może wręcz przeciwnie można zaplanować urlop w terminie, który nam odpowiada? Będę wdzięczny za odpowiedź.

qqqs
@Sławomir 15.11.2018 10:07

Ależ Drogi Sławomirze, nie miałem żadnych pytań co do gowork. Widzę idealnie po komentarzach moderatorów tutaj. Urlopy jak w każdej firmie związanej z audytem - preferowane okresy wakacyjne bo mniej pracy. Wtedy też głównie są szkolenia. Listopad - Marzec raczej nie dostaniesz urlopu bo po prostu brakuje rąk do pracy.

Sławomir
@qqqs 22.11.2018 22:23

Wiesz może, czy firma PwC Service Delivery Centre preferuje zatrudnienie osób polecanych przez pracowników, którzy pracują w tej firmie, czy może według firmy lepszym rozwiązaniem jest dodanie ogłoszenia o pracę i późniejszy proces kwalifikacyjny? Możesz opisać, który ze schematów przyjęcia jest bardziej odpowiedni według tej firmy? Odpowiedz, proszę.

Aneta Z.

Witam, Szanowne PWC, na poczatku pazdziernika mialam rozmowe kwalifikacyjna w Warszawie. Manager oraz pani z HR zapewnily mnie ze o wyniku rekrutacji zostane poinformowana w ciagu 2 tyg. Po dzis dzien nie otrzymalam zadnej odpowiedzi. Na swoim koncie wciaz mam status: Interviewu. Czy oznacza to ze rekrutacja jeszcze sie nie zakonczyla ? Oraz czy odpisujecie do kandydatow, nawet w przypadku odrzucenia ich kandydatur na tym etapie?

qqqs
@Aneta Z. 19.11.2018 12:32

Z polecenia czy na własną rękę? Jeśli z polecenia to trzeba wysłać osobę polecającą do HR z pytaniem o co chodzi. Jeśli nie to w sumie i tak bym, najpierw napisał e-mail wypominając ich obietnice, a potem ewentualnie zadzwonił - do "stracenia" wiele nie ma.

ciekawa

na jakie zarobki można liczyć na stanowisku "specjalista ds. administracyjnych"? prawnik z jeż. ang? konkretne sumy proszę a nie "zadawalające" "kiepskie"

troololo
@ciekawa 12.11.2018 18:00

2700 minimum

qqqs
@ciekawa 12.11.2018 18:00

Ponoć z angielskim jeżem płacą 200zł więcej.

Edyta

@anonymous, z Twojej wiedzy, którą masz to, jak wyglądają godziny pracy w firmie PwC Service Delivery Centre? Firma preferuje system zmianowy, czy może jedną dłuższą zmianę dla każdego pracownika? Opisz, proszę, jak to wygląda. @Jano, uważasz inaczej? Jeżeli tak to przedstaw, jak wyglądają sytuacje z kontrolowaniem liczby godzin nadliczbowych za pracę w firmie PwC Service Delivery Centre.

XoXo
@Edyta 03.10.2018 09:28

Większość terytoriów/zespołów pracuję od godziny 7 lub 8. Przy czym są zespoły pracujące dla US pracuja w systemie dwu-zmianowym. Od 8-16, oraz od 11-19.

Sławomir
@XoXo 06.11.2018 00:03

Jak często zdarza się, że pracownik zatrudniony w firmie PwC Service Delivery Centre zostaje po godzinach? Jeżeli zdarzają się takie sytuacje, to są one spowodowane dużą liczbą obowiązków danej osoby, czy może wpływ na to mają zadania, które pracodawca dodaje pracownikowi w ciągu dnia? Chciałbym, abyś napisał, jak to wygląda w przypadku pracy w tym miejscu.

JN

PwC SDC. Pomimo krotkiej przygody z PwC moge wymienic tylko plusy tej firmy. Zarobki na poczatek kariery sa dobre, nie mozna wymagac zbyt wiele bez wkladu własnego. Mam porownanie i mysle, ze kiedys z przyjemnością wrócę do PwC SDC.

anonymous

Po jakim czasie można brać udział w rekrutacji wewnętrznej?

qq
@anonymous 21.08.2018 05:54

rekrutacji na co? Zależy od wszystkiego. Do finansów mogą rekrutować od interna, do innych zespołów team leaderów, na np. wyjazdy na staż od supervisora. To trochę jakby się spytać "a co w ogóle w SDC robicie?".

anonymous
@qq 22.08.2018 22:55

W innych firmach jest polityka taka, że np. po półtora roku. Taki przykład z innej firmy. Taka informacja pada zwykle na początku, żeby ludzie wiedzieli czy jest szansa na poszerzenie wiedzy poprzez pracę na różnych projektach. Widocznie nie we wszystkich formach tak jest, stąd niezrozumienie mojego pytania. Ogólnie wiem od znajomych, że to zawsze jest jako jedna z istotnych informacji w ich miejscach pracy, szczególnie gdy ma się na myśli ogromne firmy.

anonymous
@qq 22.08.2018 22:55

*firmach. Dobrze byłoby też zrozumieć, że ludzie mogą pochodzić z różnych korporacji, gdzie takie rzeczy, informacje są wręcz jedną z pierwszych informacji (m. in. zawarte w polityce firmy i na induction) i nikt się temu nie dziwi, że ktoś pyta. Mam nadzieję, że Pwc sdc zatrudnia tylko ludzi po studiach, którzy nie mają przypadkiem żadnych "przyzwyczajeń" z innych firm. Dziękuję za odpowiedź.

JestemTutaj
@anonymous 23.08.2018 21:56

Wszystko zależy od tego na jakie stanowisko jest rekrutacja wewnętrzna. W treści ogłoszenia jako jedna z informacji jest również opisane wymagane minimalne stanowisko lub staż. Może się zdarzyć, ze nie będzie ograniczeń poza spełnieniem innych wymagań oferty. Może być tak, że będzie wymagane określone doświadczenie itd. Jest polityka rekrutacji wewnętrznych i jest ona ogólnodostępna. Do każdej oferty jest również dołączony formularz aplikacyjny.

qqr
@anonymous 23.08.2018 21:56

No to tutaj nie ma takiej polityki. Zazwyczaj jest po prostu wymagane stanowisko, niezależnie ile masz stażu. Kiedyś pamiętam, na co niestety nie miałem "referencji", był staż dla bodajże 12 osób, na 6 miesięcy, gdzieś w super fajnym miejscu w US. Takim naprawdę świetnym. Wynajmowało HSBC. Miało się tam w dziale anty money laundering pracować . Co się niestety okazało, większość kandydatów miała rok temu staże w HSBC w wawie, więc bez tego kaplica. Ale niemniej fajna oferta, fajne opcje, fajne doświadczenie. Na pocieszenie powiem, że tak fajnych ofert już więcej nie było. Ale są np. secondmenty na kilka miesięcy, gdzie codziennie oprócz normalnej pensji dostajesz ~40 EUR każdego dnia (soboty i niedziele też). Ale to jednak rzadkość.

XoXo
@anonymous 21.08.2018 05:54

Zależy, znam przypadki przeniesień do innych zespołów po miesiącu, trzech. Nie ma zasady. Ważne żeby to nie był gorący czas dla Twojego zespołu. Jeśli Twój zespół robi nadgodziny, tzn. że team nie może pozbawić się pracownika na ten czas.

Ciekawski

jak sie przeniesc do innego dzialu? Czy w ogole istnieje taka mozliwosc?

XoXo
@Ciekawski 27.08.2018 17:30

Istnieje. Co jakiś czas są "development opportunity" - czyli wewnątrz firmowa oferta pracy. Lecz pomimo tych okazji możesz na ten temat możesz porozmawiać ze swoim bezpośrednim przełożonym.

PP

Nie rozumiem kto pisze te komentarze :D Chyba osoby, ktore nie sprawdzily sie w pracy. Oczywiscie jak wszedzie od czasu do czasu sa nadgodziny (dotyczy to glownie 3 miesiecy w sezonie). Atmosfera jak nigdzie :) Osobiscie polecam

Jerzy
@PP 18.09.2018 20:08

To ja nie rozumie, gdzie Ty pracowałeś, że piszesz taki komentarz. Pewnie w dziale KM, AFS, IT czy TAX, bo tam jest względnie normalnie. Ja poszedłem do firmy z doświadczeniem z 2 innych firm własnie z takim przekonaniem - pewnie tutaj komentarze pisze 10% frustratów, którzy się wyżywają na firmie, bo im nie poszło, a cała reszta zadowolonych milczy. Jak bardzo się myliłem. Praca jest idiotyczna, oceny jak w przedszkolu, czepianie się o każdą pierdołę, która nie ma zaleczenia, wywyższanie firmy do rangi bóstwa i wmawianie ludziom, że nic innego w życiu się nie liczy tylko ta firma. Czas na zlecenia taki, że nie ma możliwości zdążyć a ludzie na siłę pokazują, ze ONI ZROBIĄ SZYBCIEJ (robiąc za darmo w domu) tylko po to aby podlizać się managerom i robiąc problemy i sobie i innym. (,,Bo skoro A. zrobiła to w 3 godziny to jakim cudem TY to robisz w 5??!!'' Tylko, ze A. siedziała 2 godziny za darmo w domu...). Większość pracowników pracowała tylko tam, są zaraz po studiach i nie mają pojęcia o prawdziwej pracy. Przez prawie roczny czas męki w tym miejscu czekałam aż ktoś wyskoczy zza rogu i krzyknie ,,jesteś w ukrytej kamerze". Niczego się w tej pracy nie nauczyłem, jedynie doceniłem swoich poprzednich pracodawców, którzy nagle przy zestawianiu z pwc sdc okazali się cudowni, a do swojej obecnej pracy chodzę z niewyobrażalną ulgą, że już nigdy nie wrócę do tego miejsca, przez które o mało nie straciłem znajomych, bo nie miałem czasu nawet spać, a co dopiero jakikolwiek czas wolny.

fjdjdjd
@Jerzy 21.09.2018 17:52

Wybacz (usunięte przez administratora)ale to bzdura, jedna wielka, co napisałeś. Odnośnie "podlizywania się managerom" - manager nie jest Twoim bezpośrednim przełożonym. Jeśli już komukolwiek się podlizujesz to swojemu TLowi/reviewerowi. Managerzy mają w (usunięte przez administratora) czy robisz to na 500% czy na 20%. Nikt, z tych ludzi któych tam poznałem przez 4 lata pracy, nie uważał firmy za bóstwo. KAŻDY ma swoje krytyczne opinie. Wiadomo, im wyżej tym tych opinii mniej, Ale naprawdę nie ma tam stylu a'la Amway - nkt z rana nie tańczy, każdy wie jak jest.

byłem
@PP 18.09.2018 20:08

Nadgodziny "od czasu do czasu". Łatwo to zweryfikować. Wystarczy przejść się wieczorem i popatrzeć na biurowiec jak jest rozświetlony. Ale to pewnie sprzątaczki (równocześnie na wszystkich piętrach wielogodzinne sprzątanie). Albo gapcie zapomniały światła wyłączyć (znów równocześnie na wszystkich piętrach).

to niezle
@PP 18.09.2018 20:08

jeszcze nie widzialem, zeby osoba chwalaca pwc sdc podala w jakim dziale pracuje...troche podejrzane, czyzby HRowe komentarze? Ewentualnie jakis dzial wspomagajacy, na pewno nikt operacyjny, co tlucze zlecenia

Magda
@byłem 22.09.2018 20:44

Typowe dla Polaka - nie wiem, więc się wypowiem.

Obserwator
@byłem 22.09.2018 20:44

Hmm.. a nie pomyślałeś, że może pracują na terytorium, gdzie jest inna strefa czasowa?

anonymous
@Obserwator 30.09.2018 21:10

Gdy miałem bardzo wątpliwą przyjemność pracować u tego pracodawcy, to w budynku najbliżej kościoła obsługiwane były rynki: czeski, brytyjski, niemiecki (coś pominąłem?). Nie słyszałem, choć mogę się mylić, żeby coś się w zakresie terytoriów zmieniło i coś "egzotycznego" doszło. Ogłoszenia o przyjęciach, języki w nich wzmiankowane, też na to nie wskazują. Które z terytoriów to ta "inna strefa czasowa"? Czechy czy Niemcy? No chyba, że coś się zmieniło i teraz SDC pracuje na zmiany i na przykład pracuje 14-22, wtedy odszczekam. Ale ja przynajmniej o takich zmianach słyszałem...

qqqq
@byłem 22.09.2018 20:44

Czyli rozumiem, że zespół kilku sprzątaczek powinien iść piętro po piętrze i zamiast wyrobić się w 2 godziny dużym zespołem, powinny to robić całą noc? Przecież to absurd co napisałeś.

XoXo
@qqqq 01.11.2018 21:55

Automatyczne gaszenie świateł następuje po 21:00. Piętra są duże, wiec ostatnia osoba która wychodzi o 17-19 nie sprawdza czy jest ostatnia i takie światło może sie świecić do 21:00. Przy czym Panie zajmujące się porządkiem przychodzą w okolicy 17-18 i pracują do późnych godzinych nocnych co skutkuje światłem na kilku florach jednocześnie. Btw. CapGemini i inne firmy nie są tu wyjątkiem...

Edyta

@Kasia, a Ty pracujesz obecnie w którejś z grup pracowniczych w firmie PwC Service Delivery Centre? Jeżeli tak to chciałabym poznać, jak ocenisz pracę w tej firmie. Jeżeli możesz to przedstaw również, jak wygląda atmosfera na linii pracodawca - pracownik. Napisz, co wiesz na ten temat.

Edyta

@Jerzy, czy często zdarzało się, że wykonywałeś obowiązki zawodowe w czasie wolnym po pracy? Firma PwC Service Delivery Centre doceniała to w jakimś stopniu, że pracownicy starali się wypaść, jak najlepiej? Interesuje mnie również, jak wyglądała stawka wynagrodzenia, którą firma oferowała swoim pracownikom. Napisz, jak to wyglądało za czasów, kiedy pracowałeś w tej firmie. @fjdjdjd, czy z Twoich doświadczeń związanych z pracą w firmie PwC Service Delivery Centre zdarzały się sytuację odnośnie do wykonywania obowiązków służbowych po godzinach pracy w domu? Chciałabym dokładnie wyjaśnić tę kwestię, dlatego napisz, co wiesz na ten temat.

Magda
@Edyta 26.09.2018 09:42

Po pierwsze, jeśli ktoś pracuje po godzinach za darmo, sam sobie robi krzywdę, bo traci swój prywatny czas, a i takie zachowania nie są dobrze widziane. Jeśli robimy nadgodziny, management dopilnowuje, żeby były one ewidencjonowane w odpowiedniej bazie, a następnie kwartalnie rozliczane/do wybrania w czasie wolnym.

Kasia
@Magda 27.09.2018 10:03

Sprawiasz wrażenie osoby, która pracuje w tej firmie. Czy w Twojej grupie czy też zespole faktycznie trzymacie się tego, o czym napisałaś? Z niektórych komentarzy wynika, że dobrze postrzegane i dość częste są darmowe nadgodziny. Jak ubiegając się o pracę w tej firmie można trafić właśnie do Twojej grupy, w której jak widzę dbacie o swojego pracownika i szanujecie jego prywatny czas? W jaki sposób pracownicy są przez Was motywowani w codziennej pracy?

Edyta

@PP, Twoje zdanie zupełnie odbiega od tego, co zostało w ostatnim czasie przedstawione w temacie opinii na temat pracy w firmie PwC Service Delivery Centre, więc chciałabym, abyś bardziej szczegółowo opisał przedstawione przez Ciebie w komentarzu aspekty pracy. Napisz, jak ocenisz poziom wynagrodzeń, który oferuje pracodawca? Zachęcam do dalszej aktywności w wątku.

Edyta

@Marek, takich informacji najlepiej poszukać na oficjalnej stronie internetowej firmy PwC Service Delivery Centre http://www.pwc.pl Czy ktoś z Was może podzielić się jeszcze posiadanymi informacjami na temat pracy w firmie PwC Service Delivery Centre? Zachęcam do przedstawienia swoich opinii w tym temacie.

Marek

Witam, jaki jest email kontaktowy do Państwa działu HR w Katowicach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Edyta

@abcd, Twój post mógł zostać usunięty przez administratora strony, ponieważ najprawdopodobniej łamał zasady forum, które obowiązują nas wszystkich. Przed dodaniem opinii warto jest zapoznać się z regulaminem forum, aby w przyszłości takie sytuacje nie występowały http://gamertc.com/regulamin @BlaBla, jakie stanowisko pracy zainteresowało Cie w związku z pracą w firmie PwC Service Delivery Centre? Dlaczego zatrudnienie akurat w tej firmie zainteresowało Twoją osobę? Podziel się z nami, dlaczego tak jest.

BlaBla

W jakich godzinach się pracuje w oddziale w Opolu? Jest to praca zmianowa?

abcd

Ciekawe dlaczego mój komentarz o pracy w firmie pwc sdc został usunięty - może dlatego że był obiektywny i niestety niezbyt korzystny dla firmy? Jaki jest sens zakładania strony z opiniami o danej firmie skoro treść komentarzy jest cenzurowana a te "niewygodne" zostają usuwane? ŻAL.PL

Edyta

@Józio Kazik, dziękuję za Twoją szczegółową opinię na temat pracy w firmie PwC Service Delivery Centre. Czy możesz opisać, jak dokładnie wyglądają te świadczenia socjalne, które wymieniłeś w swoim poście? Z tego, co napisałeś można również stwierdzić, że praca w tej firmie jest, dla osób, które lubią samodzielność i potrafią sami zorganizować sobie czas przeznaczony na pracę i wykonanie zleceń, które powierza pracodawca zgadza się? Wspomnij w swoim kolejnym komentarzu, jak wyglądają możliwości rozwoju zawodowego w tym miejscu pracy? Czy pracodawca wysyła zatrudnione osoby na szkolenia, które podnoszą ich kwalifikacje? Napisz, jak to wygląda z Twojego doświadczenia. @Vena, masz inne doświadczenia związane z pracą w firmie PwC Service Delivery Centre? Jeżeli tak to zachęcam Cię, abyś podzielił się swoją szczegółową opinią na ten temat. @Ciekawski, dlaczego chciałbyś się przenieść do innego działu? Są jakieś konkretne powody takiej decyzji? Może przedstawisz nam, jak wygląda praca na dziale, w którym obecnie pracujesz? Przedstaw, jak wygląda Twoja sytuacja w tym zakresie.

Zostaw opinię o PwC Service Delivery Centre - Katowice

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PwC Service Delivery Centre